Вітання з ювілеєм!

Інститут української мови > Новини > Вітання з ювілеєм!
Колектив Інституту української мови НАН України та вся наукова спільнота сердечно вітають зі славним ювілеєм Володимира Михайловича ТРУБА, доктора філологічних наук, провідного наукового співробітника відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики.
Володимир Михайлович – висококваліфікований дослідник лексичної і граматичної семантики, вдумливий і уважний до мовного матеріалу соціолінгвіст, талановитий лексикограф, відповідальний викладач, автор понад 140 наукових праць. Його загальний науковий стаж становить 49 років! Ученого вирізняє феноменальна пам’ять, різнобічність наукових зацікавлень, глибокі знання в різних лінгвістичних дисциплінах.
Перші кроки на ниві науки в 1966 році В.М. Труб зробив під керівництвом й опікою доктора філологічних наук, професора Е.Ф. Скороходька в лабораторії документальних інформаційних систем в Інституті кібернетики АН УРСР спочатку на посаді інженера, старшого інженера, а згодом молодшого наукового співробітника. 1994 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук зі спеціальності «теорія мовознавства» на тему «Особливості мікро- та макрорівнів семантичної інтерпретації висловлювання (комунікативні, презумптивні, референційні та істиннісні аспекти)». З 1995 року працює в Інституті української мови НАН України. Докторську дисертацію «Особливості декодування значень лексики і висловлення (цільові, модальні, темпорально-просторові та оцінні аспекти)» захистив у 2008 році. Володимир Михайлович одним із перших в Україні дослідив типи інтерферентного впливу за українсько-російського білінгвізму: у 2000 році в журналі «Мовознавство» вийшла стаття В.М. Труба «Явище суржику як форма просторіччя в ситуації двомовності», яка стала на довгі роки зразком теоретичного осмислення проблеми змішування елементів споріднених української та російської мов у мовленні особистості.
Дякуємо, Володимире Михайловичу, за титанічну працьовитість, відданість науці, добре мудре слово. Зичимо Вам міцного здоров’я, довголіття, сили і наснаги до нових наукових здобутків у вільній Україні!