Перестало битися серце професора Єжи Бартмінського

Інститут української мови > Новини > Перестало битися серце професора Єжи Бартмінського

 

7 лютого 2022 року перестало битися серце Професора Єжи Бартмінського — видатного польського науковця, педагога, громадського діяча.

Професор Єжи Бартмінський відомий у славістиці як мовознавець, етнолог, голова Етнолінгвістичної комісії при Міжнародному комітеті славістів, засновник Люблінської етнолінгвістічної школи. Хоч коло його наукових зацікавлень було надзвичайно широке – текстологія, лінгвістична аксіологія, етнолінгвістика, однак у центрі його уваги завжди була цілісність сприйняття мови й культури як одного суб’єкта. У своїх дослідженнях Професор зумів поєднати діалектологію і фольклористику, лінгвістику й етнологію, запропонував методологію етнолінгвістичного опрацювання матеріалу.

Наукове життя Професора Єжи Бартмінського було пов’язане з Університетом Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Польської академії наук. Учений тісно співпрацював з українськими мовознавцями – діалектологами, етнолінгвістами, неодноразово брав участь у Міжнародних наукових конференціях в Україні.

Висловлюємо щирі співчуття колегам, рідним і близьким покійного. Сумуємо разом із Вами.

Світла пам’ять про вченого назавжди залишиться в наших серцях, а наукові праці та ідеї Професора прислужаться ще не одному поколінню науковців.

 

Колектив Інституту української мови Національної академії наук України