Некролог

19 вересня 2022 року після важкої хвороби пішла в засвіти видатний український термінолог, професор, кандидат філологічних наук провідний науковий співробітник відділу лінгвістики Українського мовно-інформаційного фонду НАН України Людмила Олександрівна Симоненко. Народилася 2 вересня 1936 року в с. Мироцьке Бородянського району Київської області. Закінчивши в 1957 році Київський державний педагогічний інститут ім. М. Горького, працювала вчителем української і російської мов на Житомирщині. У 1962 році розпочала наукову діяльність в Інституті мовознавства імені О. О. Потебні – на посадах лаборанта відділу лексикології та лексикографії та молодшого наукового співробітника. Після закінчення аспірантури в 1973 році захистила кандидатську дисертацію «Мікологічна лексика української мови», згодом працювала старшим науковим співробітником групи наукової термінології. Від 1991 року працювала в Інституті української мови НАН України, де впродовж багатьох років на посаді провідного наукового співробітника очолювала відділ наукової термінології, а в 2013 році році перейшла на роботу до Українського мовно-інформаційного фонду НАН України. Багаторічний секретар і заступник голови Комітету наукової термінології при Президії НАН України.
За плечима Людмили Олександрівни 50 років самовідданої праці на теренах вітчизняної лексикографії та термінознавства. У науковому доробку понад 200 наукових публікацій. З її ім’ям пов’язані сторінки кропіткої праці редактора та укладача над термінографічними словниками. Людмилі Олександрівні належить ідея проведення наукових термінологічних конференцій «Українська термінологія і сучасність», започаткованих 1996 року в Києві.
Людмила Олександрівна Симоненко назавжди залишиться в пам’яті всіх, хто знав її особисто, для кого вона була справжнім Учителем, Другом, Порадником, Колегою, кому вона залишила свій духовний заповіт: Не забудь. Дорожи. Пам’ятай.