Вітання з ювілеєм!

Інститут української мови > Новини > Вітання з ювілеєм!

14 листопада виповнюється 80 років від дня народження доктора філологічних наук, професора, академіка АН ВШ України провідного наукового співробітника Інституту української мови НАН України Лариси Терентіївни Масенко.

Як визначний фахівець у галузі ономастики, історії української літературної мови, лінгвостилістики, авторитетна експертка з питань мовної політики, дослідниця соціальних аспектів побутування мови Лариса Терентіївна збагатила різні галузі сучасної лінгвоукраїністики, розвинула найкращі традиції українського мовознавства та культурології. Новий підхід до вивчення української мови в її зовнішніх зв’язках із суспільним життям, який розпрацювала Лариса Терентіївна, дав змогу окреслити на основі соціологічних опитувань загальну картину співвідношення української і російської мов у регіональних і соціальних вимірах їх використання на території України та сформувати програму вивчення мовної ситуації в Україні на найближчі роки.

Лінгвістичний талант Лариси Терентіївни Масенко дивовижно поєднує в собі глибокий аналітизм, об’єктивність академічного вченого із пристрасністю, бездоганним чуттям слова, філігранним стилем викладу. Саме це поєднання, блискуче втілене в статтях і монографіях, вивело творчість ювілярки поза вузькі фахові межі на широкі читацькі обрії, уславивши її як авторку справжніх лінгвістичних бестселерів.

До свого славного ювілею Лариса Терентіївна прийшла з великим творчим доробком – опубліковано понад 500 праць, з-поміж яких книжки «Гідронімія Східного Поділля» (1979), «Мова і політика» (1999), «Мовна ситуація Києва: день сьогоднішній та прийдешній» (2001), «У Вавилонському полоні: теми національної та соціальної неволі у драматургії Лесі Українки» (2000, 2002), «Мова і суспільство: постколоніальний вимір» (2004), «(У)мовна (У)країна» (2007), збірка історичних документів «Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду» (2005), підручник для університетів «Нариси з соціолінгвістики» (2010), «Суржик: між мовою і язиком» (2011), «Мова радянського тоталітаризму» (2017), «Конфлікт мов та ідентичностей у пострадянській Україні» (2020).

Внесок ювілярки в розвиток українського мовознавства – і в дбайливому ставленні до лінгвістичної спадщини. Непроминальне значення мають, зокрема, підготовлені нею до друку праці П. Г. Житецького та Ю. В. Шевельова.

Мовознавчі праці Лариси Терентіївни відзначено преміями й номіновано в престижних національних книжкових рейтингах. Вона – завжди бажаний гість на радіо та телебаченні, бо добре відчуває найтонші коливання суспільного камертону. Її стиль добре знають читачі найпопулярніших українських ЗМК. Лариса Терентіївна – палка захисниця рідної мови, чия безкомпромісна мужня позиція, відповідальність та щирість для багатьох слугують взірцем. Просвітницька робота ювілярки впродовж десятиліть впливає на громадську думку в Україні, сприяє вихованню поколінь українців із стійкою національною і мовною ідентичністю.

Поле честі Лариси Терентіївни Масенко – і невтомна викладацька праця, щоденне плекання любові до українського слова в стінах Національного університету «Києво-Могилянська академія». Лариса Терентіївна створила власну соціолінгвістичну школу, скеровуючи науковий пошук своїх вихованців так, аби охопити всі аспекти побутування української мови й заповнити лакуни, штучно створені за доби тоталітаризму та в посттоталітарний період.

Колектив Інституту, наукову молодь захоплюють завзяття і працьовитість, невичерпний оптимізм, одержимість ідеєю утвердження та розвитку української мови та культури вельмишановної Лариси Терентіївни.

Вітаємо високоповажану Ювілярку й бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення, сили й наснаги продовжувати боротьбу за українську мову та нашу Державу. Адже в ці складні та водночас героїчні дні супротиву російській агресії мовний фронт є надважливим в Україні.

 

З повагою – колектив Інституту української мови НАН України